SPORT PODOTHERAPEUT

Sporten houdt je fit, lenig en sterk. Sporten is gezond maar vraagt veel van je lichaam. Door verschillende oorzaken kunnen er blessures ontstaan. De sportpodotherapeut zal alles doen om je aan het sporten te houden en om je pijnvrij te krijgen, of je nou topsporter of recreatieve sporter bent. Niet voor niets zijn wij de specialist in de voetgezondheidszorg.

Wat doet een sportpodotherapeut?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken doet de sportpodotherapeut veel meer dan het maken van inlegzolen op maat. Zijn focus is het ondersteunen van de sporter bij zijn totale functioneren. Een sporter is nog intensiever met bewegen bezig en dat stelt hoge eisen aan de belastbaarheid van het lichaam. Keten denken is hierbij een essentieel begrip. De sportpodotherapeut kan bepaalde beperkingen signaleren die anders onopgemerkt blijven of verkeerd worden behandeld. De sportpodotherapeut weet dat de oorzaak van klachten aan enkels, knieën, heupen en onderrug vaak bij de voeten ligt.

sport

Een voorbeeld uit de praktijk is een blokkade en/of storing in deze beweegketen die problemen geeft. Zo kan een “overpronerende” voet tijdens het hardlopen de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. Deze genoemde overpronatie van de voet kan lijden tot de zo genoemde ‘’shinsplints’’ van het onderbeen ook wel springschenen genoemd.

De dynamica en biomechanica van de sporter in zijn specifieke sport, met zijn specifiek schoeisel zijn erg belangrijk. Zo zien we bij ons in de praktijk veel volleyballers, voetballers, hockeyers, squashers, tennissers, hardlopers, dansers maar ook skiërs. Allemaal sporten met “eigen” bewegingen, schoeisel, attributen, ondergrond en regels. Zo kan eenzelfde blessure zoals bv. een overbelasting van de achillespees, voorkomen bij elke sporter van de eerder genoemde sporten. De begeleiding is echter in alle genoemde sporten verschillend. Dit is ook niet zo vreemd als men naar het sportschoeisel kijkt. Dit varieert van een harde carbonschoen tot een soepel turnschoentje.

De meeste patiënten gaan pas naar de sportpodotherapeut als er klachten zijn. Gelukkig komen we steeds vaker patiënten tegen die er voor kiezen om een preventieve voetscan te laten maken en een loopanalyse te laten doen. Dit kan er toe bijdragen dat klachten in een vroeg stadium gezien worden waardoor blessures voorkomen worden en prestaties verbeteren.

Sportpodotherapie Bottendaal werkt samen met andere gespecialiseerde disciplines in de sportgeneeskundige zorg zoals sportartsen, sportfysiotherapeuten, sportmasseurs, maar ook met trainers en begeleiders.